Gymnasial vuxenutbildning

Vad innebär gymnasial vuxenutbildning?

Gymnasial utbildning är en del av Komvux där du kan läsa kurser från gymnasieskolans utbud. Det kan vara ett sätt för dig att bli behörig för vidare studier eller få yrkeskompetens. Enligt Förordning om vuxenutbildning vänder den sig till den som saknar sådana kunskaper som utbildningen syftar till. Det innebär att du inte kan läsa kurser på Komvux som du redan har minst betyget godkänt (G resp. E) i.

Vad kan du läsa i Tranemo?

Om du vill läsa kurser på plats (skolförlagt) i Tranemo, kan du i vissa fall läsa kursen tillsammans med undervisningsgrupper på gymnasiet. Detta innebär att du måste följa det aktuella schemat för kursen. Vi erbjuder inga särskilda vuxengrupper förutom kurser inom Vård- och omsorgsprogrammet.

Om du vill läsa kurser från Vård- och omsorgsprogrammet (VO) planerar vi att starta nästa sammanhållna utbildning (tre terminer) hösten 2018. Denna undervisningsgrupp kommer att läsa skolförlagt på Komvux i Tranemo. Den pågående gruppen startade i januari 2017 och är på termin 1. Det finns möjlighet att gå in och läsa enstaka kurser med dem. För kursutbud gå till sidan Vård- och omsorg (VOX).

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare
Magnus Claesson
TEL: 0731- 48 31 61

Rektor för vuxenutbildningen

TEL: 0325- 57 65 09

Att läsa på distans

Du har möjlighet att läsa kurser på distans. Detta innebär att du läser kursen hemma och undervisas och handleds av din lärare via Internet. Det ingår inga fysiska träffar, dock kan det innebära att du måste ta dig till vår eller annan skola för att skriva dina prov.

Kurser som inte finns i Tranemo

From hösten 2012 kan du läsa gymnasial vuxenutbildning i ett antal av våra närliggande kommuner. Detta då vi inte har möjlighet att erbjuda alla kurser i Tranemo. Vilken kommun du väljer diskuterar du i samråd med vår studie- och yrkesvägledare.

Validering

Validering inom kommunal vuxenutbildning innebär oftast att skolan kartlägger dina kunskaper och erfarenheter inom ett visst yrkes- eller ämnesområde. Sedan görs en bedömning mot kunskapskrav i en kurs. Detta kan innebära att du får komplettera på vissa områden för att nå ett betyg i en viss kurs.

Så ansöker du

Vilken undervisningsform som passar dig diskuterar du tillsammans med vår studie- och yrkesvägledare i samband med ett bokat möte. Ta med dig att personbevis och tidigare skolbetyg vid besöket. Personbevis för studier kan du begära från Skatteverket.

Yrkesvux

Vi samarbetar med övriga kommuner i Sjuhärad för att kunna erbjuda ett större utbud inom yrkesutbildningar för vuxna.

yrkvux
 » Bollebygd
 » Borås
 » Herrljunga
 » Mark
 » Svenljunga
 » Ulricehamn
 » Vårgårda
Kommunerna har beviljats extra statsbidrag för att erbjuda yrkesutbildning på gymnasienivå till vuxna.

Sjuhäradskommunerna erbjuder ett gemensamt kursutbud. Dessutom kan du ansöka om valfria utbildningar i kommuner utanför området.

Skicka ansökan till din hemkommuns komvuxkontor så bedömer de om tilldelade medel räcker för att du ska få gå utbildningen. Det går bra att ansöka när som helst under året. Ange i din ansökan vilken start du önskar söka till. Kursanordnaren gör ett urval bland sökande och meddelar dig om du kommit in.

Yrkesvux i Sjuhärad på Facebook

Ett gemensamt levande forum för elever, lärare, rektorer och andra intressenter. » Till Facebook